OECD zhoršila odhad rastu globálnej ekonomiky v tomto roku

29.05.2013 Celý región

Paríž (TASR) - Globálna ekonomika rastie, ale medzi vývojom v jednotlivých štátoch a regiónoch stále existujú veľké rozdiely, čo bráni výraznejšiemu oživeniu svetového hospodárstva.
Aj historicky najvyššia miera nezamestnanosti predstavuje vážny problém. Konštatuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v najnovšej prognóze, ktorú dnes zverejnila na svojej internetovej stránke a prevzali ju agentúry Reuters, DPA a RTTNews.
OECD pripomína, že zatiaľ čo americká a japonská ekonomika už ožili, eurozóna sa ani tento rok ešte neodrazí od dna a neprekoná recesiu.
Organizácia so sídlom v Paríži preto znížila svoj odhad rastu svetovej ekonomiky a predpovedá, že globálny hrubý domáci produkt (HDP) sa tento rok zvýši o 3,1 %, a to namiesto o 3,4 %, ktoré očakávala vlani v novembri. A na budúci rok sa tempo jeho rastu zrýchli na 4 %.
Výkon ekonomiky celého regiónu OECD stúpne v tomto roku o 1,2 % a v nasledujúcom roku o 2,3 %, zatiaľ čo HDP nečlenských štátov ako celku sa zvýši o 5,5 % v tomto roku a o 6,2 % v roku 2014.
Čo sa týka eurozóny, jej HDP tento rok klesne o 0,6 % a až v nasledujúcom roku ožije a vzrastie o 1,1 %.
Americká ekonomika tento rok expanduje o 1,9 %, a nie o 2 %, ako OECD predpovedala v novembri, a v roku 2014 rýchli na 2,8 %, čo bude jej najlepší výsledok od roku 2005. Aj HDP Japonska sa zvýši, a to o 1,6 % v tomto roku a o 1,4 % v nasledujúcom roku.
"Globálna ekonomika postupne silnie, ale jej vzostup je nerovnomerný," uviedol dnes na tlačovej konferencii generálny tajomník OECD Angel Gurría. Dodal, že kľúčom k zotaveniu svetového hospodárstva je menová politika, zlepšenie podmienok na finančných trhoch a postupné obnovenie dôvery. Pripomenul, že úsporné opatrenia, ktoré mnohé vlády v minulých rokoch zaviedli, aby ozdravili svoje financie, začínajú prinášať ovocie.
OECD predpovedá, že výkon najväčšej ekonomiky eurozóny, Nemecka, tento rok stúpne len o 0,4 % a až v roku 2014 výraznejšie ožije a vzrastie o 1,9 %.
HDP Slovenska sa podľa najnovšieho odhadu organizácie tento rok zvýši o 0,8 % a na budúci rok zrýchli na 2 %, zatiaľ čo miera nezamestnanosti stúpne na 14,6 % v tomto a na 14,7 % v budúcom roku.
Po rokoch boja s dlhovou krízou sa podľa OECD stáva najväčším problémom eurozóny rekordne vysoká nezamestnanosť. Podľa svetovej organizácie bude počet nezamestnaných v eurozóne ďalej rásť, a to ako v tomto, tak aj v budúcom roku.
 

Vyberte región